Utolsó frissítés: 2014-02-05

        Az oldal szerkesztése folyamatos.

Horvátország északi és nyugati területei

Látogatás Szlovéniába, kirándulás Triesztbe


Horvátország déli területei (Dalmácia)

Bosznia-Hercegovina főútvonalai mentén

c. könyvek bemutatása

 

 

A szerző elsődleges célja az volt, hogy a mai határokon innen és túl élő magyaroknak szóló, a magyar elvárásnak megfelelő, a magyar utazási szokásokat maximálisan figyelembe vevő olvasmányos útikönyvet írjon, benne hagyva a felfedezés örömét is. A két könyvből az utazó előzetesen fel tud készülni, a helyszínen tud tájékozódni, és amely Horvátország (3500 nevezetességgel) és Trieszt teljes, Szlovénia (175 nevezetességgel) legfontosabb részeinek megismerését segíti, Bosznia-Hercegovinába pedig betekintést nyújt. A részletesen ismertetett magyar vonatkozások, emlékek több éves gyűjtőmunka eredményeként a teljesség igényével került bele. A szerző negyvenöt éve utazik rendszeresen, három évtizede tevékenykedik idegenvezetőként, két és fél évtizedig oktatott idegenvezetőket, egy évtizedig saját utazási irodát is működtetett.
A látnivalók szokatlanul gazdag választékát azoknak szánta a szerző, akik nem csak fürödni akarnak, hanem közelebbi-távolabbi környezetüket is meg kívánják ismerni. Jól tudják használni azok is, akik kirándulni, túrázni, ismerkedni kívánnak az országgal, esetleg elő- vagy utószezonban látogatnak ide. Azoknak meg szinte nélkülözhetetlen a bőséges lehetőség, akik rossz időjárást fognak ki, vagy többször ugyanarra a helyre látogatnak.

Horvátország északi és nyugati területei, látogatás Szlovéniába, kirándulás Triesztbe:

Főbb fejezeteiben összefoglalóan leírja Horvátország történetét, földrajzát, éghajlatát, növény- és állatvilágát, hasznos tanácsokat ad az úti okmányoktól, a munkaszüneti napoktól a közlekedésen, hobbilehetőségen át a veszélyekig. Külön fejezetben foglalkozik a déli szláv nyelvekkel, a horvát szavak kiejtésével és horvát útiszótárt is mellékel. Az áltanos rész nagy helyigénye, valamint a téma bősége miatt ebben a kötetben Horvátországból az északi és nyugati területeknek (Dél-Baranya, Szlavónia, Muraköz, Zagorje, Zágráb, Közép-Horvátország, Fiume, Isztria, Krk-, Cres-, Losin-sziget), a szlovén tengerpartnak, Ljubljanának, Postojnának és Triesztnek szinte a teljes megismerését elősegíti.
414 oldal (ebből 64 színes), 46 színes térkép, 148 kép.

Horvátország déli területei (Dalmácia),
Bosznia-Hercegovina főútvonalai mentén:

A régen Dalmáciának nevezett terület nevezetességeit, látnivalóit, ünnepeit, az aktív és passzív pihenést segítő programokat, a lépten-nyomon található magyar emlékeket mutatja be részletekbe menően. Bosznia-Hercegovina bemutatása elsősorban a részletes térképeken keresztül történt.
480 oldal (ebből 94 színes), 68 színes és 4 fekete-fehér térkép, 310 kép.

Budapest, 2008. július 1.

Erdősi József Tamás

 

 

I. kötet kiterített borítójaII. kötet kiterített borítója

Horvát himnusz (250. sorszámhoz), címer és zászlóA könyvek életéből

Galéria az utazásokról

Horvát útiszótár

Horvátország vármegyéinek címerei

Horvát, dalmát és szlavón bánok

A könyvekben szereplő személyekről részletesebb leírás katalógusa

A könyvekben szereplő térképek jegyzéke

Horvátországról írt cikkeimből

Humor Horvátországról

Idegenvezetésem:

Eszék és környéke (Horvátország) 2012. március 15.